Tbilisi

Istanbul sma zapustila na super avtobusu, ne vem ali so pri nas tudi takšni, ampak sem kar prepričan, da ne.

IMG_6602

25-urna vožnja je sicer postala 30-urna, ampak se je dalo preživeti, sploh ker je bus bil nov in je imel dva stevarda. Če smo natančni, stevardeso, ki dela vse, kar je za narediti in stevarda, ki se dere na ljudi, da morajo nazaj na bus. Klima, sedeži kot na letalu, zastonj pijača in prigrizki, USB polnilci, turške telenovele in sinhronizirani holivudski akcijski filmi, ni da ni.

Že Istanbul je bil kar vroč, tu v Gruziji je pa res ekstremno, vsak dan 39 stopinj, ponoči se nič ne ohladi. Tbilisi je super mesto, ljudje so zelo prijazni, vsi hočejo pomagati, najbolj seveda tisti, ki ne znajo nobenega tujega jezika. Moja jezikovna žilica je spet aktivirana, zdaj se sporazumevam v ruščini, ki je lingua franca tu in v celotni regiji. Ko napišem »sporazumevam«, mislim, da premetavam 100 besed, ki jih obvladam in zraven maham z rokami, je pa res, da sem na hitro osvojil cirilico. V Gruziji imajo spet drugo pisavo, tako da je ta novo pridobljena veščina zaenkrat še na čakanju.DSC_0430

V Tbilisiju se že res pozna razlika v standardu, včeraj sma si dala duška in se cel večer basala z divjim prašičem, melancani in kačapurijem ter pila pivo in na koncu za vse skupaj plačala 10 €. Gruzija, moja dežela.

IMG_6625

Pekarna v Tbilisiju. Vsaj upam, da je, ker sma tu kupila kačapuri, pisave se ne bom niti trudil učiti. V osnovi je kačapuri kruh, polnjen s sirom, variacije pa potem vključujejo dodatne enormne količine sira in jajc v in na testu. Kalorij ne manjka.

IMG_6679

V Tbilisiju sma spala v hostlu, zdaj, ko sma že na deželi pa bolj po guesthouseih, ki so bolj družinski biznisi, ampak zaenkrat dosti bolj urejeni, kot pa hostli.

IMG_6624

edini smerokaz do hostla v mestu.

IMG_6631

v hostlu je bila bolj hipi scena, za zajtrk se nas je natiščalo dvajset okoli ene mize.

Tbilisi je mešanica starega in novega, arhitektura se z izjemo nekaj divjih projektov drži tradicije, tako da so tudi nove hiše zelo lepe, meni so res všeč leseni balkoni.

IMG_6666

Včasih se načrti oblasti ne obnesejo, most spodaj naj bi bil most miru, a so ga domačini takoj po postavitvi iz očitnih razlogov preimenovali v vložek.  IMG_6628

Še v prejšnjem postu sem jadikoval, da mene nihče ne prosi za sliko in avtogram, a vidi me sad! Ko sma bila nekaj dni nazaj na vrhu hriba v Davit Gareji, ki je čisto na meji z Azerbajdžanom, sma naletela na vojaško patruljo, ki straži mejo. Baje izgledam kot izrezan Harry Potter (!) in mlajši vojak me je prosil za sliko. Ne vem zakaj ni hotel tudi avtograma.

IMG_6682

Davit Gareja je hrib in starodavni samostan na meji z Azerbajdžanom, kjer menihi še vedno živijo v izklesanih jamah v skalovju.

IMG_6658

Menihi se držijo bolj za sebe in niso ravno komunikativni, a je že to, da lahko vstopiš v samostan, dovolj zanimivo. V jamah so čudovite freske, na žalost vandalizirane s čačkami tipa, “Ivan je bil tukaj”.

DSC_0370

DSC_0355

Iz Davit Gareje, ki je še bolj vroč kot Tbilisi, ker na celi gori ni niti enega drevesa in je vse naokoli puščava, sma se vrnila v Tbilisi.

IMG_6656

Naslednji dan sma se s taksijem odpravila v Telavi. Taksi sma delila z eno babico in (zdi se mi) študentom. Sistem je kar utečen, vsi vedo na kateri postaji podzemne se zbirajo taksiji za v katero smer, ko prideš tja, počakaš, da se nabere dovolj ljudi in potem lahko deliš stroške prevoza.

Preden sma odrinila, sma nabavila še jestvine, seveda na ulici, kjer je po navadi ceneje (če te ne opetrigajo)!

DSC_0285

Tem klobasam pravijo gruzijski snickers. Orehe ali lešnike oblijejo z nekakšno redukcijo grozdnega soka, zelo fino.

Do svidanja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s