Biškek

Po doooooooooooolgem potovanju z letalom prek Moskve sma prispela v Biškek. V Moskvi sma imela med letoma osem ur (šparamo na kartah), ki sma jih preživela skoraj tako, kot Viktor Navorski.

IMG_8044

bi lahko spala v VIP loži za počitek, ampak je baje trda podlaga zdrava za hrbtenico.

Kirgizija (oz. Kirgizistan, wikipedija pravi -zistan, MZZ pa -zija) je poleg Kazahstana najbolj sovjetizirana republika, tako da vsi govorijo rusko in se da sporazumevati. Vpliv se vidi tudi v Biškeku s širokimi avenijami in ogromnimi stavbami. Mojca me je podučila, da je to v arhitekturi brutalizem, betona je na tone. Ja, svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem.

IMG_8089

IMG_8050

Tudi če nimaš pojma o arhitekturi, je povsod več kot dovolj znakov, da si v bivši Sovjetski zvezi.

DSC_0031

Lenin

DSC_0023

Z Marxom in Engelsom smo rekli eno o historičnem materializmu.

Biškek je zanimiv, a po tem, ko obhodiš center, ni več kaj dosti za početi. Čeprav sma bila tu samo dva dni, sma imela čas tudi za državni muzej, ki je bolj kot muzej tematski park za sovjetofile, ima dve nadstropji, eno od njih, kjer se zgodovina začne z oktobrsko revolucijo in konča nekje v sedemdesetih, je nespremenjeno že od postavitve, tadrugo pa je mešanica etnografije in naravoslovja v Kirgiziji.

IMG_8063

artefaktov je v zgodovinskem delu bolj malo, je pa zato dovolj romantiziranih mavčnih odlitkov, popravljenih s selotejpom.

Taksidermija na nivoju, nisem mogel verjeti, da je nagačen!

“Ne morem verjeti, da je nagačen!”

IMG_8055

“rahlo” problematična teorija o izvoru vrst.

Muzej je bil res smešen, drugače pa so v Biškeku super ljudje, v parku so naju, ko sma opazovala lokalce igrati pingpong, takoj povabili k igri, ko na ulici gledaš zemljevid, priskočijo, če rabiš pomoč, edina stvar, glede česar so naju posvarili, je, da se ponoči radi napijejo in postanejo objestni. Me zanima, če prekašajo Slovence ob petkih zvečer. No, midva tu res ne ponočujema, ker se na pot zaradi prevozov ponavadi odrine zgodaj, ob osmih zvečer že zehama (btw, Kirgizija je že štiri ure pred Ljubljano).

DSC_0046

Rokujejo se z mano, Mojci raje pokimajo.

DSC_0069

DSC_0001

tradicionalna kapa in malo manj tradicionalna kravata.

Jutri se odpravima proti Song-Kölu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s