Oš in Sari Taš

Iz Biškeka sva (Vid, prehod na “v” je za tebe, upam, da ceniš) se odpravila v Oš, ki je izhodiščna točka za poti v Tadžikistan, Uzbekistan ali Kitajsko. Z Mehičanom Brauliom smo najeli taksi, ki sva ga z Mojco našla na glavni avtobusni postaji v Biškeku, pravzaprav je (tako kot ponavadi tukaj) taksi našel naju. V Oš bi lahko za malo več denarja tudi leteli, pa smo zaradi pokrajine raje izbrali cesto.

G Bishkek to Osh-0774

G Bishkek to Osh-0775

Med Kara-Balto in Toktogulom so še posebej lepi razgledi, na poti je prelaz na več kot 3600m in višinski dvokilometrski tunel, ki nima zračenja, par let nazaj je bila množična nesreča, ko so se turisti na kolesih zastrupili z monoksidom. Mesta oz. vasice na poti smo preskočili, večinoma niso preveč zanimiva.G Bishkek to Osh-0753

Predvidenih osem ur je na koncu trajalo enajst, ampak okej, je bila zabavna pot, sploh ker je Stalbeka zanimalo vse o nas in smo v polomljeni ruščini predelali marsikatero temo, pa tudi postrv iz reke ob poti je bila dobrodošla sprememba med redno dieto stare ovčetine in krompirja.

IMG_6089

Domačini radi povejo, da je Oš starejši od Rima, nas je na poti v mesto pričakala gneča na cesti, smog in prah in od veličastno zvenečega opisa zvečer nismo imeli veliko.

G Bishkek to Osh-0825

Je drugo največje mesto, skoraj polovica ga je že uzbeškega, meni je bil dosti bolj všeč od Biškeka, ker ni tako sovjetski, čeprav ima največji kip Lenina v centralni Aziji. Na ulici pečejo samse (podobno samosi), čaj teče v potokih, bazar se začne prebujati šele po deveti zjutraj.

Po dveh tednih iskanja sopotnikov na raznih forumih in po kirgiških hostlih sva prek lokalnega CBTja v Ošu našla dva Španca, s katerima smo najeli šoferja s terencem za odhod v Pamir, v GBAO (Gorno Badakšan Avtonomna Oblast), ki je ’92 razglasil neodvisnost, a je po brutalni državljanski vojni ni obdržal.

01 Osh to Murghab-0832

Na poti iz Oša sva prvič spala v Sari Tašu na kirgiški strani, kjer zagledaš verigo Alai in se resno zaveš, kam se odpravljaš.

Najvišja gora je Leninov vrh (7134m), podobna imena iz sovjetskih časov so tudi v Badakšanu (Marksov, Engelsov itd).

01 Osh to Murghab-0863

“Hello!” … “Hello!” … “Hello!” … “Hello!” … “Hello!” … “Hello!” … “Hello!” … “Hello!” …

One thought on “Oš in Sari Taš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s